söndag, oktober 11, 2009

Leklandet

Igår fick vi en impuls-idé att dra till leklandet, 16-17 mil bort (Piteå).
Det kändes som att vi var för trötta för att bara gå hemma och dra benen, och barnen var redan uttråkade och klockan var bara 11...
Sagt och gjort; Vi packade allt vi behövde med oss, ringde till Kellys kompis, Alva, hämtade upp henne och körde iväg!

Vi kom dit just före 13:00, och började busa direkt.
Elvin kröp i landet med madrasser och mjuka bollar och tycktes ha hur mycket som helst att göra; tex tandspår i bollarna ;-) hehe
Kelly, Alva och Kevin sprang runt runt i alla ställningar, bollhav, rutschkanor, klätterväggar, studsmattor, gångar och kryphål och tycktes aldrig få nog =)
VI sprang med dem några vändor, och åkte rutschkana, men herregud....man börjar bli gammal (och tjock ha ha). Blev anfådd direkt och i klätterställningarna svischade barnen förbi oss som ingenting och då började det kännas.......vafaan....är jag så jäkla SEG!!! ha ha
Sen satt jag och Micke och fikade i lugn och ro, medan barnen busade på som vanligt.

Alla var glada hela dagen; och det blev totalt 5 timmars bus i Nymby´s Värld.
Och sen kom ju självaste Nimby på besök också!
Han stod och kramade alla barnen och vinkade och dansade på golvet.
Kevin skrek utöver sig, Elvin hade STORÖGA och Kelly och Alva gjorde "high five" med vattendraken.
Sen försvann Nimby in i köket och då beställde vi mat.
Alva och Kelly kom på att det var Nimby som gjorde våran mat, för det tog så lång tid. "Han har ju så klumpiga händer" var förklaringen!! ha ha

Det blev en middag för 360 spänn (jo dom kan ta betalt.....) men barnen åt så det glödde om besticken, drack var sin festis, och sen blev det leklandet igen.
Micke satt väl kvar ungefär en kvart och åt allas rester...hahaha

Klockan 17:00 blev det dax för en glass-paus, tyckte Alva, så då köpte vi var sin glass och satte oss på övervåningen med glaspartier som vetter mot havet. Där hade vi myspys och lugnt och stilla. Barnens ben kunde dock inte stanna upp, och ögonen stod öppna som fullmånar i vinternatten. Jag tror ingen av dem tordes blinka, i rädsla av att somna på plats! =)

Det blev en 1,5 timmes lektid till, och sen tror jag rent att vi inte ens behövde tjata på att vi skulle hem; ungarna orkade rent inte mer! *wwhhhaaaat??*
I bilen fick de sitt lördagsgodis, allt för att vi skulle hålla dem vakna i den 2 timmars långa bilfärden hem. Jag vet inte om det kallas mutning eller....
Godiset var dock slut innan Skellefteå, så jag sprang in på ICA Maxi och köpte mellis; bananer, päron och festis.

Hemma 20:30, endast Alva var vaken. *typiskt*
Nattningen gick dock lätt; alla tre blev inburna från bilen och somnade innan dom ens landat i sängen.
För jag och Micke blev det TV i soffan; fotboll (jävla sverige!) och sen CSI Miami, innan vi kände att ögonlocken blev tyngre än en månraket och det blev dax för sängen för oss med. Sova alltså.

Idag är det förmodligen en Återhämtningsdag, och Förberedelsedag.
Jag skriver mer om det imorron.

Vi hade iallafall världens härligaste dag med barnen (och varann) på leklandet igår, och vi längtar redan tills nästa gång ;-)
Men nu ska det vilas =)

3 kommentarer:

Småbarnsmamma sa...

Hur har ni råd med allting egentligen?? Berätta snälla för en småbarnsmamma som måste vända på pengarna för att få dom att räcka till mat!!!

P@rtyplupp sa...

Småbarnsmamma; Ja, egentligen är det inte så svårt när man börjar kontrollera vart pengarna går EGENTLIGEN!
Det var 1,5 år sedan nu, som jag verkligen tog tag i våran ekonomi och lade upp en budget för varje månad på inkomster och utgifter.
Vi har egentligen bara min sambon heltidslön, min mammapeng och barnbidrag+flerbarnstillägg.
Men det är utgifterna som vi drastiskt har "ommöblerat" så vi har mycket mer pengar över sedan vi kikade över ekonomin än före det. Förr handlade vi det som föll oss in och det som vi "tyckte" att vi behövde.
Idag är det noga budgeterat VAD och HUR MYCKET vi får handla för - i varje post. Tex mat 6000:- (inkl blöjjor, välling,,...), osv.
De årliga utgifterna har vi splittat upp till månadsvisa "spar" till den utgiften; så när bilförsäkringen ska betalas så har vi redan pengar till den osv. Vi har även betalat av topplånet (och fick leva fattigt i 7 månader - men det var det värt!), så kostnaderna har minskat där, och bilarna är betalade. Bottenlånet (det enda lånet) är kvar och det är så låg och bra ränta så det ligger som bara och pyr litegrann ;-)
Men när man började spalta upp vad man EGENTLIGEN behövde köpa och inte, så blev det mycket mer pengar över till det man VERKLIGEN ville ha.
Det vi bygger, använder vi VÅRA pengar för; alltså inga lånade pengar. Där sparar man EN HEL DEL pengar på, bara på ränta per år! Dessutom gör vi allt själva, och försöker hitta bra byggmaterial till en vettig peng, så där sparar vi ännu mer.
Att åka på utflykter med barnen, som leklandet, tycker vi är viktigt och att det hör till (och vi gillar det lika mycket som barnen), och då kan vi verkligen kosta på oss det (även om inträdet är billigt: det blev totalt 100:- i inträde) men så tillkommer bensin, och mat. Men det ÄR SÅ VÄRT att lägga pengarna på sånt än att köpa annat "tjafs".
Det jag vill ha sagt är, att när man börjar strukturera upp sin ekonomi (vilket alla borde göra) så ser man plötsligt vilka pengar man hanskas med varje månad och då kan man också lägga upp en plan på vad man vill göra med pengarna denna månad, och att använda dem till något vettigt!
Det finns också en hel del "tjafs" som man äger/har hemma som man kan sälja på nätet och få in en rimlig penning bara där.
Vill man ha mer pengar, ska man jobba sig till dem, inte låna på banken. Banklån betyder att du blir fattigare, rätt så snabbt, och förstör för din ekonomi mer än vad den hjälper.
Bort med lånen och ÄG det du äger, så har du mer pengar över till MER saker som du vill äga!
Egentligen ganska enkelt. Kanske inte lätt alla gånger att genomföra det, men med tiden så är det tillslut löst, och då har man ännu mer pengar över till "nöje".
Vi äter dessutom en ganska dyr kost; mest kött och fett, grönsaker, grädde, creme fraiche, kyckling, fisk, ost, med mera...så maten sparar vi inget på (förutom att vi sparar en hel del på att INTE köpa hel/halvfabrikat, pasta, ris, potatis, godis, snacks, saft, soppor, mackor, mm). Det är värt (för oss iallafall) att äta en kost som vi mår bra av, bli pigga och friska av, och då får den kosta lite mer - och ge oss mer kvalitet för kroppens skull. Allt annat har vi dragit ner på (utgifter) och försöker skapa oss ett hem som vi ÄGER - utan bankens hjälp. Det har blivit våran lösning. Och det funkar verkligen. Vi har mer pengar nu, som 3-barnsfamilj, än då jag och micke var barnlösa och hade heltidsjobb bägge två. Vettafaan vart pengarna for då egentligen.... TÄnk om vi börjat med detta redan för 10 år sen ???? ojojoj....*grämer mej*
HOppas du blev lite klokare ?

Småbarnsmamma sa...

Jo tack det var bra läsning, ska försökta ta tag i ekonomin nu!