måndag, december 07, 2009

Nu vill Umeå göra som Malå


I Norran idag:

Nuddissystemet ger rättvisare och billigare barnomsorg. Malå har haft det sedan 1993. Nu vill andra kommuner göra samma sak.

Nuddissystemet går ut på att barnen i skolbarnomsorg- och förskola registreras när de kommer på morgonen och då de går hem med hjälp av en scanner. Det exklusiva är att föräldrarna endast behöver betala för den tid barnet är närvarande.

– För oss har det blivit vardag, säger skolchef Anders Bergström. Det är ett rättvist system och vi har länets billigaste barnomsorgstaxa. Vi är unika i landet med det här, såvitt jag känner till, säger han och tillägger:

– Det ska poängteras att systemet ingenting säger om kvaliteten. Fem barn kan vara mer resurskrävande än tio. Men vi kan se när belastningen är hög och har hjälp av det.

Malå har varit ensamma om användningen. Nu vill Umeå mäta trycket på barnomsorgen och ”lånar” därför nuddissystemet efter nyår.

***

Jag tycker det låter som en bra idé!
Jag har själv träffat föräldrar och fröknar som jobbar och haft barnen i barnomsorgen i Malå, och alla har dom tyckt att det varit hur bra som helst! Alla har något gott att säga om det, och jag kan bara önska att systemet kommer till Norsjö också =)

Man betalar alltså för den tid de är på dagis; och för oss, som vill ha dom där max halvtid så länge det går (och funkar ekonomiskt) så vore det ju helt klart bättre! Vi skulle få billigare barnomsorg, vilket skulle leda till att vi hade råd att stanna hemma längre med barnen i längden.

Jag håller tummarna för att Norsjö tar efter Malå och kör med Malåsystemet i barnomsorgen!! *håll* *håll*


Vad tycker du?

2 kommentarer:

Hanna sa...

Det vore en dröm att ha så här också! Tycker det känns surt att behöva betala fullt pris, när O är på dagis 15 h/vecka, och då inte ens få bestämma själv vilka dagar hon ska vara där... Samtidigt så älskar ju hon att vara där så då får det vara så även om det svider i plånboken.

P@rtyplupp sa...

Hana; Ja, precis så känner vi också! Fullt pris för 15-20 h/v!
Vi får hoppas att Norsjö följer efter.....för som du säger; de tycker ju om att vara på dagis dessa timmar och det känns väl inte helt kul att ta dom ur dagis när dom lix har börjat där....